matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
as
kamczatka:
Wyznacz asymptotę ukośna:
ln(x − 4)
1
* (x − 4)'
x − 4
1
lim x −− > +
∞
= lim x −− > +
∞
=
x
(x)'
x − 4
= 0 skorzystałem z de'hospitala, czy źle coś robię, bo a wyszło 0 , a w odp mam , że nie ma asymptot ukośnych
16 wrz 18:02
PW:
No i wniosek poprawny − skoro granica ilorazu jest zerem, to asymptota nie jest
ukośna
.
16 wrz 18:07