kule w urnie
Ula: Czy dla podanej liczby n, można umieścić w urnie n kul tak, aby
spełnione były następujące warunki:
• każda kula znajdująca się w urnie jest biała albo czarna, przy czym
w urnie jest co najmniej jedna kula biała i co najmniej jedna kula czarna,
• na każdej kuli znajdującej się w urnie napisana jest liczba 0 albo 1,
przy czym w urnie jest co najmniej jedna kula z liczbą 0 i co najmniej
jedna kula z liczbą 1,
• wylosowanie każdej kuli jest jednakowo prawdopodobne,
• przy losowaniu jednej kuli z urny, zdarzenia wylosowana kula jest
biała oraz na wylosowanej kuli jest liczba 1 są niezależne
a) n = 23 ;
b) n = 25 ;
c) n = 26 ;
d) n = 29
Czy dobrze myślę, że to musi być liczba parzysta?
16 wrz 17:52
PW: Strasznie sformułowane zadanie. Co to znaczy "wylosowanie każdej kuli jest jednakowo
prawdopodobne"? Jak umieścić kule w urnie, aby wylosowanie każdej kuli było jednakowo
prawdopodobne?
Po co takie pytanie − czy można (między innymi) tak zrobić.
A można inaczej?
Ja pasuję.
16 wrz 18:03