układy równań
Ula: Dany jest układ trzech równań liniowych z pięcioma niewiadomymi. Wiadomo, że (1, 1, 1, 0, 0)
oraz (0, 0, 1, 1, 1) są rozwiązaniami tego układu. Czy stąd wynika, że rozwiązaniem tego
układu jest także (a, a, a + b, b, b), jeżeli :
a) a = −5, b = 6 ;
b) a = b =1/2;
c) a = b =1/3
d) a = −7, b = 6 ?
16 wrz 17:23
Maslanek: Wydaje mi się, że wszystkie liniowe kombinacje tych dwóch rozwiązań mogą być rozwiązaniami.
No i tak jest pewnie
16 wrz 17:27
Ula: też mi się tak wydaje, ale w odpowiedziach jest
a) tak
b) tak
c) nie
d) nie
16 wrz 17:31
Maslanek: To nie wiem

Czekajmy na kogoś bardziej odpowiedniego
16 wrz 17:34
daras: widac , że np. w przykłądzie a) można znaleźć taką liniową kombinację: −5(1,1,1,0,0) +
6(0,0,1,1,1)
natomiast dla przykładu c) taka kombinacja nie istnieje, a dlaczego ?
16 wrz 17:53
Ula: błędne odpowiedzi?
16 wrz 17:58
Maslanek: Daras, środkowy wyraz to dodawanie a+b. Więc w zasadzie każda dowolna kombinacja pasuje, bo:
(a,a, a+b, b, b)=a*(1,1,1,0,0)+b*(0,0,1,1,1)
16 wrz 23:29