Mam kilka zadań z Własności prawdopodobieństwa. Nie potrafię ich zrobić.Pomóżcie
Tatiasza: Zad.1.Rzucamy dwukrotnie kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A−w obu rzutach otrzymano parzystą liczbę oczek lub obie otrzymane liczby oczek są większe od
3,
B − Iloczyn liczb otrzymanych oczek jest nieparzysty lub większy od 24.
Zad.2. a) Losujemy jedną liczbę spośród: 1,2,3,..,50. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że liczba
ta jest podzielna przez 2 lub przez 3. b) Losujemy jedną liczbę 1,2,3,...,100. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że liczba ta nie jest podzielna ani przez 2, ani przez 3.
Zad.3. W pewnej grupie uczniów każdy zna język angielski lub niemiecki.Wiadomo, że
prawdopodobieństwo wylosowania z tej grupy ucznia znającego język angielski jest równe 7/8,
natomiast prawdopodobieństwo wylosowania ucznia znającego język niemiecki jest równe 4/5.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrany uczeń zna obydwa języki.
16 wrz 17:11
Kejt:

a)
. − w obydwu parzysta liczba oczek
. − oczka większe od 3 (zakładam, że przy każdym rzucie ma wypaść więcej niż 3)
wystarczy je policzyć b) reszta podobnie.
16 wrz 17:27
Janek191:
z.2
a)
I Ω I = 50
I A I = 25 + 16 − 8 = 33
16 wrz 17:49
Janek191:
b) I Ω I = 100
I A I = 100 − 16 = 84
16 wrz 17:52
Janek191:
z.3
P( A ∪ N ) = P( A) + P( N) − P( A ∩ N)
więc
| | 7 | | 4 | |
1 = |
| + |
| − P( A ∩ N) |
| | 8 | | 5 | |
| | 35 | | 32 | | 40 | | 27 | |
P( A ∩ N) = |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 40 | | 40 | | 40 | | 40 | |
16 wrz 17:57
Janek191:
P( A ∪ N ) = P( A) + P( N) − P( A ∩ N)
więc
| | 7 | | 4 | |
1 = |
| + |
| − P( A ∩ N) |
| | 8 | | 5 | |
| | 35 | | 32 | | 40 | | 27 | |
P( A ∩ N) = |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 40 | | 40 | | 40 | | 40 | |
16 wrz 17:57
Lenny Valentino: Z.3
Sprowadzam do wspólnego mianownika tj: 640/800 i 700/800
Mniej zna niemiecki. Znający obydwa=angielski−nieznający niemieckiego
x=700/800−160/800=540/800=54/80=27/40
Przypomnę sobie, o co chodziło i zrobię pierwsze(i pewnie poprawię to).
16 wrz 18:00
PW: Lenny Valentino: nie zajmuj się rachunkami na ułamkach. Zastosuj definicję prawdopodobieństwa.
16 wrz 18:24
Tatiasza: Dziękuję!
16 wrz 19:14