monotoniczosc
flog: Zbadaj monotoniczność ciągu: n2−4n−5
Wynik wyjdzie 2n − 3, jednak w odpowiedziach jest napisane, że jest to ciąg niemotoniczny.
Wyjaśni ktoś dlaczego? Kiedy ciąg jest monotoniczy a kiedy nie? Pozdrawiam
16 wrz 17:06
Janek191:
an = n2 − 4 n − 5
an +1 = ( n + 1)2 − 4*( n +1) − 5 = n2 + 2n + 1 − 4 n − 4 − 5 = n2 − 2n − 8
więc
a n + 1 − an = n2 − 2 n − 8 − ( n2 − 4 n − 5) = 2 n − 3 > 0 dla n ≥ 2
Dlatego ciąg nie jest monotoniczny.
Widać też , że
a1 = − 8
a2 = − 9
a3 = − 8
a4 = − 5
a5 = 0
16 wrz 17:13
flog: Aha, czyli ciąg jest niemotoniczny wtedy, gdy dla niektorych wartości jest rosnący, a dla
niektórych malejący? Dobrze zrozumiałem? Dziękuję za pomoc
16 wrz 17:16
16 wrz 17:19
Mila:
Dlaczego nie znasz definicji?
I sposób.
f(n)=n
2−4n−5 i n∊N
+
funkcja ma minimum dla n=2
Zatem jest malejąca dla n<2 i rosnąca dla n≥2 i n∊N
+
|| sposób
Ty obliczałeś różnicę:
a
n+1−a
n
Jeśli a
n+1−a
n>0 dla każdego n∊N
+ to ciąg rosnący
Badamy kiedy
2n−3>0 i n∊N
+
| | 3 | |
n> |
| zatem 2n−3 nie jest dodatnie dla wszystkich n∊N+,⇔ciąg nie jest monotoniczny |
| | 2 | |
16 wrz 17:21
5-latek: Dzien dobry
Milu Pozdrawiam i
16 wrz 17:24
flog: "Ciag jest monotoniczny gdy jest stale rosnacy albo stale malejacy"
W komentarzu nad Twoim napisałem "niemonotoniczny".
Ale nieważne, dziękuję Wam za pomoc, już wiem o co chodzi.
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego popołudnia
16 wrz 17:34
5-latek: Czyli dobrze zrozumiales i wzajemnie
16 wrz 17:36
Mila:

Witaj
5−latku, widzę, że wróciłeś.
16 wrz 17:37
5-latek: Tak Milu Wrocilem ale jestem zalamany
To wszystklo nie tak (chodzi o inne sprawy niz zdrowie )
16 wrz 17:44
5-latek: Pozniej napiszse do krystek bo 15 miala badania pooperacyjne
16 wrz 17:48
Mila:
5−latek, zdrowie najważniejsze. Trzymaj się.Nie daj się smutkom.
16 wrz 18:35