ciąg arytmetyczny, błagam o pomoc
Kasia: W ciągu arytmetycznym an trzeci wyraz jest równy liczbie π/2, a szósty wyraz liczbie π.
a) Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu an
b) Oblicz wartość wyrażenia cosa5−sina7
c) Oblicz wartość wyrażenia tsS12, gdzie S12 jest sumą dwunastu początkowych wyrazów ciągu
an
błagam o pomoc
16 wrz 17:00
5-latek: π/2=a1+2r
pi=a1+5r wyznacz z tego a1 i r
16 wrz 17:22
daras:
| | 5π | | 7π | | π | | π | |
b) cos |
| − sin |
| = cos (π − |
| ) − sin(π + |
| ) = |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | π | | π | | √3 | | 1 | |
= −cos |
| +sin |
| = |
| − |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
c)∑
112 = a
1 +a
2 +...+a
12 = a
1( 1+ r + ...+11r) = ?
16 wrz 17:46