matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbadaj parzystość funkcji (f-cja wykładnicza)
maciek:
Zbadaj parzystość funkcji:
2
x
− 1
f(x) =
* x
3
2
x
+ 1
("x" w liczniku i w mianowniku znajduje się w wykładniku)
16 wrz 16:58
Maslanek:
No to ciach: D=R Niech x,−x∊D.
2
−x
−1
Kolejnie: f(−x)=
*(−x)
3
= (mnożymy i dzielimy przez 2
x
) =
2
−x
+1
1−2
x
2
x
−1
*(−x)
3
=
*x
3
=f(x)
1+2
x
2
x
+1
Jaki wniosek?
16 wrz 17:29
maciek:
funkcja parzysta
wielkie dzięki!
16 wrz 17:38