wartośc wyrażenia
hooney: Podaj dziedzinę wyrażenia a następnie je uprość, oblicz jego wartość dla x = − 1
a) x6−7x4/x3
b) x2−4/x2−4x+4
c) x4−3x3/x4−9x2
10 lis 22:40
Aza:
zapisz ten ułamek za pomocą :
U { x
6−7x
4 } { x
3 }
blisko siebie i bez spacji
o tak:
bo nie bardzo widać co jest w mianownikach w pozostałych przykładach, to Ci pomogę
10 lis 22:46
Godzio: a) x
3≠0
x≠0
| x3(x3−7x) | |
| =x3−7x=−1+7=6
|
| x3 | |
b) x
2−4x+4≠0
(x−2)
2≠0
x−2≠0
x≠2
| (x−2)(x+2) | | x+2 | | 1 | |
| = |
| = − |
|
|
| (x−2)2 | | x−2 | | 3 | |
c)x
4−9x
2≠0
x
2(x
2−9)≠0
x
2≠0 v x
2−9≠0
x≠0 v x≠3 v x≠−3
| x3(x−3) | | x(x−3) | | x | | 1 | |
| = |
| = |
| =− |
| |
| x2(x2−9) | | (x−3)(x+3) | | x+3 | | 2 | |
11 lis 00:06
11 lis 18:05