proszę o pomoc
Daniel: Środki 3 okręgów parami stycznych zewnętrznie są wierzchołkami trójkąta o bokach :
2,2cm, 3,7cm, 4,5cm
Oblicz długość promieni tych okręgów
16 wrz 16:02
Ajtek:
r1+r2=2,2
r1+r3=3,7
r2+r3=4,5
Rozwiąż ten układ równań.
16 wrz 16:06
Daniel: ja narazie zrobiłem to tak i nie wiem co dalej mam zrobić:
x+y=3,7
y+z=4,5
x+z=2,2
x=3,7−y
z=4,5−y
3,7−y+4,5−y=2,2
nie wiem czy w ogóle jest to dobrze...
16 wrz 16:14
Ajtek:
No i gitara rozwiązuj dalej.
16 wrz 16:15
Daniel: Nie wiem... mam pustke ,nie wiem co ma być dalej
16 wrz 16:32
Ajtek:
3,7+4,5−2,2=2y
Dodawać chyba umiesz
16 wrz 16:34
Daniel: a z kad te 2y
16 wrz 16:36
Ajtek:
Po lewej stronie miałeś 2 razy −y, prawda, zatem −y−y=−2y. Przeniosłem następnie to na prawą
stronę, czyli zmieniam znak.
16 wrz 16:38
Daniel: aaaha czyli teraz bedzie :
2y=6 bo 3,7+4,5−2,2=6
16 wrz 16:41
Ajtek: Tak 2y=6 i teraz wylicz z tego y

.
16 wrz 16:42
Daniel: x=3,7−6=−2,3
y=4,5−6=−1,5
16 wrz 16:45
Janek191:
x + y = 3,7 ⇒ x = 3,7 − y
y + z = 4,5
x + z = 2,2
−−−−−−−−−−−−−
Wstawiam 3,7 − y za x
y + z = 4,5 ⇒ y = 4,5 − z
( 3,7 − y) + z = 2,3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wstawiam
za y
( 3,7 − ( 4,5 − z)) + z = 2,3
3,7 − 4,5 + z + z = 2,3
2 z = 2,3 − 3,7 + 4,5
2 z = 3,1
z = 1,55
−−−−−−−−−−
y = 4,5 − 1,55 = 2,95
−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 3,7 − 2,95 = 0,75
−−−−−−−−−−−−−−−−−
16 wrz 16:46
Janek191:
x + y = 3,7 ⇒ x = 3,7 − y
y + z = 4,5
x + z = 2,2
−−−−−−−−−−−−−
Wstawiam 3,7 − y za x
y + z = 4,5 ⇒ y = 4,5 − z
( 3,7 − y) + z = 2,3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wstawiam
za y
( 3,7 − ( 4,5 − z)) + z = 2,3
3,7 − 4,5 + z + z = 2,3
2 z = 2,3 − 3,7 + 4,5
2 z = 3,1
z = 1,55
−−−−−−−−−−
y = 4,5 − 1,55 = 2,95
−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 3,7 − 2,95 = 0,75
−−−−−−−−−−−−−−−−−
16 wrz 16:47