prawdopodobieństwo
wiktoria: cześć czy może ktos spr czy dobrze rozwiązałam zadanie
z odcinak (−1,4) losuję dwie liczby.NIech A−zdarzenie polegające na wylosowaniu dwóch
liczb dodatnich, B−zdarzenie polegające na tym, że droga z losowanych liczb jest ujemna,, C
zdarzenie polegające na tym ze pierwsza z wylosowanyc liczb jest dodatnia.
a) zbadaj niezaleznosc zdarzeń A i B
b)zbadaj niezależność zdarzeń A i C
c)policz P(A/C)
d)policz P(B/C)
λ(Ω)=25
16
P(A)=
25
5
P(B)=
25
20
P(C)=
25
a) P(A∩B)=P(A)*P(B)
(A∩B)=Φ P(Φ)=0
16 5
P(A)*P(B)=
*
P(A∩B)≠P(A)*P(B)
25 25
b)P(C∩B)=P(C)*P(B)
5
(C∩B)={ (−1,4)}=5 P(C∩B)=
− czy to tak powinno byc?
25
bo pkt a wydaje mi sie ze chyba powinien byc tak rozwiazany a z tym to troce strzelanie a
niezrozumienie tego zatrzymuje mnie w rozwiazaniu c i d
16 wrz 15:25
Maslanek: Losujemy tylko liczby całkowite?
16 wrz 15:27
Janek191:
Dowolne dwie liczby rzeczywiste należące do ( − 1 ; 4 )
16 wrz 15:29
Maslanek: Rozwiązanie wydaje się wskazywać na zupełnie co innego
16 wrz 15:35
Janek191:

Rysunek do zdarzenia A
I Ω I = 5*5 = 25
I A I = 4*4 = 16
16 wrz 15:36
Janek191:
ok
16 wrz 15:40
Maslanek:

Rozważmy najpierw przestrzeń prawdopodobieństwa:
Ω={(x,y): −1<x<4 oraz −1<y<4}
Teraz zdarzenie sprzyjające:
A={(x,y): 0<x<4 oraz 0<y<4}
B={(x,y): −1<x<4 oraz −1<y<0}
C={(x,y): 0<x<4 oraz −1<y<4}
a) Zdarzenia są niezalezne jeśli P(A∩B)=P(A)*P(B)
b) patrz wyżej
c) A\C=∅
d) B\C={(x,y): −1<x≤0 oraz −1<y<0}
16 wrz 15:43
Janek191:
P( A ∩ B) = 0
| | 16 | | 5 | | 80 | |
P( A) *P( B) = |
| * |
| = |
| = 0,128 |
| | 25 | | 25 | | 625 | |
więc
P( A ∩ B ) ≠ P( A) * P( B)
16 wrz 15:44
wiktoria: dlaczego w podpunkcie c wyszło Ci ze jest zbiorem pustym bo nie rozumiem
bo ja sobie to tłumacze tak(oczywiscie nie wiem czy dobrze) P(A/C)−zdarzenie polegajace na
wylosowaniu dwoch liczb dodatnich pod warunkiem ze pierwsza jest dodatnia
| | 16 | |
A ∩ C=(0,4)x(0,4)=16 P(A ∩ C)= |
| |
| | 25 | |
16 wrz 16:09
Maslanek: To proszę Pani stosujemy poprawny zapis
P(A\C) − prawdopodobieństwo różnicy zbiorów A i C
P(A|C) − prawdopodobieństwo A przy warunku C
Rozumiem, że jest pani na studiach, bo prawdopodobieństwa geometrycznego w szkole średniej nie
ma. I to pewnie na jakimś kierunku związanym z matematyką. Wyrażajmy się więc precyzyjnie
16 wrz 23:31