prawdopodobieństwo
wiktoria: cześć czy może ktos spr czy dobrze rozwiązałam zadanie
z odcinak (−1,4) losuję dwie liczby.NIech A−zdarzenie polegające na wylosowaniu dwóch
liczb dodatnich, B−zdarzenie polegające na tym, że droga z losowanych liczb jest ujemna,, C
zdarzenie polegające na tym ze pierwsza z wylosowanyc liczb jest dodatnia.
a) zbadaj niezaleznosc zdarzeń A i B
b)zbadaj niezależność zdarzeń A i C
c)policz P(A/C)
d)policz P(B/C)
λ(Ω)=25
16
P(A)=
25
5
P(B)=
25
20
P(C)=
25
a) P(A∩B)=P(A)*P(B)
(A∩B)=Φ P(Φ)=0
16 5
P(A)*P(B)=
*
P(A∩B)≠P(A)*P(B)
25 25
b)P(C∩B)=P(C)*P(B)
5
(C∩B)={ (−1,4)}=5 P(C∩B)=
− czy to tak powinno byc?
25
bo pkt a wydaje mi sie ze chyba powinien byc tak rozwiazany a z tym to troce strzelanie a
niezrozumienie tego zatrzymuje mnie w rozwiazaniu c i d
16 wrz 15:19