i drugie
| |x|3 − 5x2 | ||
f(x)= | , x0=0 | |
| |x|2 |
Chcąc określić granicę obustronną, obie granice
jednostronne muszą być takie same. Jeśli to nie zachodzi to nie można mówić o granicy
obustronnej. Czasem nie ma problemów i granicę obustronną można obliczyć od razu. Jednakże,
czasem nie jest to takie oczywiste i wtedy rozważamy granice jednostronne oraz sprawdzamy czy
są takie same.
| |x|3 − 5x2 | |x|*x2 − 5x2 | |||
f(x) = | = | = |x| − 5 → −5. | ||
| |x|2 | x2 |
a jakby bylo wyrazenie np |x3 − 5x2| to wtedy bym musial liczyc prawo i lewostronna
granice ?
| |x3−5x2| | ||
= |x−5| to też można bez problemu policzyć. | ||
| x2 |
chodzilo o ten 2 tylko zapomnialem o x2