Mnożenie
Kacperoo: Pokazałby mi ktoś scieżkę jak to obliczyć

[(a−1)(a
2−1)]−[(a+1)(a
2+1)]
16 wrz 12:41
J:
Tego się nie da obliczyć ... można ewentualnie przekształcić do postaci iloczynowej wyłączając
(a+1) przed nawias..
16 wrz 12:48
Kacperoo: czyli że jak

a−1 też przed nawias kwadratowy czy co ?
16 wrz 12:52
J:
= [(a−1)(a+1)(a−1)] − [(a+1)(a2+1)] = (a+1)[(a−1)2 − (a2+1)] = .... spróbuj dalej sam..
16 wrz 12:54
Kacperoo: doszedłem do (a+1)(a2−1)
16 wrz 13:12
J: = (a+1)[a2 − 2a +1 − a2 − 1] = (a+1)(−2a)
16 wrz 13:26