f
kamczatka: czemu jak mam:
| x | |
| to mianownik przyrównuje tak: |
| √1−x2 | |
√1−x2 ≠ 0 a nie tak:
√1−x2 > 0 ?
16 wrz 11:21
Piotr 10: 1 − x
2 > 0
16 wrz 11:21
kamczatka: a czemu w takim przypadku y = √1−x2
dziedzinę liczy się już tak:
1−x2 ≥ 0 ?
skóro w nawiasie wychodzi liczba > 0 ?
16 wrz 11:26
Piotr 10:
licznik może być równy zero, a więc:
1−x
2 ≥ 0
Gdyby było:
to wtedy 1−x
2 > 0, bo mianownik nigdy nie równa się zero
16 wrz 11:29
badania: to ten pierwszy post co napisalem to jak powinno byc?
16 wrz 12:40
Dziadek Mróz:
D:
√1 − x2 ≠ 0 i 1 − x
2 > 0 ⇒ 1 − x
2 > 0
1 − x
2 > 0
x
2 < 1
x < ±1 ⇒ x ∊ (−1, 1)
x = 0
D: x ∊ (−1, 1)
16 wrz 12:47
J:
1 − x
2 > 0 wyklucza :
√1 − x2 = 0 ...
16 wrz 12:50