Wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej
Rafał: Wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej zapisz w postaci ogólnej i podaj wartości
współczynników a,b i c.
a) y =3(x−1)2 – 5.
b) y =−9(x + 1/3)2
c) y = (x−2)2 – 4
d) y = 2(x+1)2 – 5
e) y = 4 (x−2)2 +1
f) y = −2(x+4)2 − 3
16 wrz 01:00
16 wrz 01:07
Rafał: A chociaż dwa pierwsze przykłady, bo ja tego nie rozumiem.
16 wrz 01:11
Janek191:
a) y = 3*( x − 1)2 − 5 = 3*( x2 − 2 x + 1) − 5 = 3 x2 − 6 x + 3 − 5 = 3 x2 − 6 x − 2
y = 3 x2 − 6 x − 2
więc
a = 3 b = − 6 c = − 2
16 wrz 06:51
Janek191:
b) y= −9*(x + 13)2 = − 9 *( x2 +2*x*13 + (13)2) = − 9*(x2+23x+19)
= − 9 x2 − 6 x − 1
więc
a = − 9 b = − 6 c = − 1
16 wrz 06:56
Rafał: Dzięki wielkie
16 wrz 13:41
5-latek: No to zrob d) zobaczymy czy zrozumiales
y=2(x+1)2−5
16 wrz 13:42
Rafał: y=2(x+1)2−5 = 2* (x2 + 2x + 1) − 5 = 2x2 + 4x + 2 −5 = 2x2 +4x − 3
y = 2x2 + 4x − 3
czyli
a= 2 b= 4 c= −3
Dobrze?
16 wrz 13:50
5-latek: OK
16 wrz 13:52
5-latek: Te zadania ktore dostales w linku od
Ety

tez sobie przerob
16 wrz 13:54
Rafał: A to co teraz zrobiłem to jest dobrze?
16 wrz 13:56
5-latek: Patrz post 13:52
16 wrz 13:58