rownanie wykladnicze
plural123: Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R), dla których równanie:
(m+1) * 49x + 2(m − 3) * 7x + m − 1 = 0
nie ma rozwiązań.
Wiem, że trzeba podstawić t = 7x.
Wiem, że Δ < 0 oraz że t > 0Δ, ale prawdę mowiąc to nie wiem nawet jak Δ wyliczyć.
Bardzo proszę o pomoc.
16 wrz 00:44
plural123: tam przy założeniu t > 0, bez Δ (literówka)
16 wrz 00:46
ICSP: t = 7x i dostajemy :
(m+1)t2 +2(m−3)t + (m−1) = 0
1o m = −1 (jak się wtedy zachowa równanie?
2o Δ < 0
3o Δ ≥ 0 , t1 + t2 < 0 , t1*t2 > 0
Odp 1o ∪ 2o ∪ 3o
16 wrz 00:49