zadanie z trescia
aga: Bardzo proszę o pomoc.

Z miasta A i B odległych o 119km wyjeżdżają naprzeciw siebie dwaj kolarze, przy czym drugi
kolarz startuje w dwie godziny po wyjeździe pierwszego. Pierwszy kolarz przebywa w ciągu
pierwszej godziny 20 km, a w każdej następnej o 2km mniej, niż w poprzedniej. Drugi kolarz
przebywa w pierwszej godzinie 10km, a w każdej następnej godzinie o 3km więcej, niż w
poprzedniej. Po ilu godzinach spotkają kolarze i w jakiej odległości od miasta B?
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc
10 lis 22:30
Zbronek:
ozn. pierwszy kolarz A (jedzie z miasta A),drugi B
n−ozn. ilość godz.
A przejechał 20+18=38 ,gdy ruszył B.Mają wsumie do przejechania 81,żeby się spotkać..A w
pierwszej godz. przejedzie a
1=16,r=−2 ,B w pierwszej godz. przejedzie a
1=10,r=3
S
A+S
B=81
teraz podstaw,wyjdzie r−nie kwadratowe, i oblicz n.
n+2, po tylu godzinach spotkają kolarze
S
B ,w takiej odległości
11 lis 08:46
aga: Dziękuje
11 lis 18:38
joco:

Można też tak:
Zanim wyjechał kolarz B , to kolarz a przebył drogę 2) km + 18 km = 38km
Pozostało do przebycia przez obydwu : 81 km
A B A+ B
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 h ) 20 km −− 20 km
2 h ) 18 km −− 18 km
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3 h ) 16 km 10 km
4 h ) 14 km 13 km
5 h ) 12 km 16 km
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
42 km 39 km R
m: 81 km
cała trasa : 119 km
Odp: spotkają się po pięciu godz. w odległości 39 km od miasta B
PS: Czy może mi ktoś odpowiedzieć ,
czy komisja egzaminacyjna uznała by takie rozwiązanie tego zadania .
1 gru 18:43