kombinatoryka
RRade: Ile jest telefonicznych numerów, które składają się z 8 cyfr takich, że cyfra 7 występuje tylko
raz, początkowa cyfra jest pierwsza i wszystkie cyfry są różne.
Odpowiedź to 604 800.
Próbowałam rozpatrywać 2 przypadki.
1) początkowa cyfra to 7, permutuje 9 cyfr, czyli działanie wygląda tak: 1*9*8*7*6*5*4*3
2) początkowa cyfra to liczba pierwsza, ale nie siedem (może być 2,3 lub 5, czyli mamy 3
możliwości), jedna z kolejnych cyfr to siedem, czyli działanie wygląda tak: 3*1*8*7*6*5*4*3
po dodaniu do siebie tych przypadków wychodzi 241920, czyli o wiele za mało. Gdzie robię błąd w
rozumowaniu?
15 wrz 22:31
Janek191:
8 cyfr
cyfry będące liczbami pierwszymi, to: 2, 3,5,7
1) 7 jest cyfrą początkową
Mamy wtedy
1*9*8*7*6*5*4*3 = 181 440
2) Początkowa cyfra to 2 lub 3 lub 5
Mamy wtedy
(3*1*8*7*6*5*4*3)*7 = 60 480*7 = 423 360
zatem
N = 181 440 + 423 360 = 604 800
===========================
16 wrz 15:12
Mati: Jakim cudem (3*1*8*7*6*5*4*3)*7? Skąd to 7 tam na końcu się wzięło?
17 sty 20:00
Mati: Nie mieści mi się to w głowie
17 sty 20:03
Mati: pozdro
23 sty 18:47
Janek191:
Patrz: 17 I godz. 20.35
23 sty 23:52
tedoidopedoi: to samo pytanie, skąd to 7 się wzieło ? (3*1*8*7*6*5*4*3)*7
29 sty 23:46
Janek191:
Masz napisane − patrz na 17 stycznia godz. 20.35
29 sty 23:48
lollled: Skąd się 7 wzięło, nie ma żadnego postu z podanej godziny.
9 mar 22:17
Janek191: Permutując składnie algorytmiczną z wyrazem jednostkowym 7, oczywistym jest, że musisz drugą
część ciągu permutacyjnego, w którym liczba 7 nie stanowi miejsca pierwszego ciągu, przemnożyć
przez właśnie ten wyraz równy 7.
9 mar 22:29
Eta:
To może tak:
1/ na pierwszym miejscu 7 na pozostałych dowolne ( i różne ale bez siódemki)
1*9*8*7*6*5*4*3 takich numerów
2/na pierwszym miejscu umieszczamy jedną z liczb pierwszych( bez siódemki) {2,3,5}
teraz musimy wybrać jedno miejsce z siedmiu pozostałych miejsc dla siódemki
czyli 7 sposobów( albo na drugim albo na trzecim itd)
pozostałe miejsca(sześć miejsc) dla różnych cyfr (od poprzednio wybranych)
stąd 3*7*8*7*6*5*4*3 takich numerów
R−m: 1*9*8*7*6*5*4*3+3*7*8*7*6*5*4=8*7*6*5*4*3(1*9+3*7)=56*360*30=604 800 numerów
10 mar 00:31