PROCENTY
ytyrku: ZADANIE KODOWANEJ ODPOWIEDZI MATURA 2015
cene pewnego artykułu najpierw dwukronie obnizono, za kazdym razem o 40%, a następnie
dwukrotnie podniesiono, za każdym razem o 40%. Chcąc sprzedawać ten artykuł po wyjściowej cnie
należałoby obecnie podnieśc jego cene o p%. zakoduj cyfre dziesiatek jednosci i pierwsza cyfre
po przecinku rozwiniecia dziesietnego liczby p
Doszedłem do momentu, ze cena po II podwyżce wynosi 0,7056x ( x−cena poczatkowa)
Co dalej?
15 wrz 22:27
PW: Na razie dobrze. Teraz mówią, że trzeba tę cenę podnieść o p%, żeby otrzymać x (cenę
wyjściową).
15 wrz 22:32
ytyrku: znam tresć
15 wrz 22:37
PW: Pocałuj mnie w nos, arogancki typie.
15 wrz 22:42
ytyrku: arogancki? poprosiłem o pomoc, Twoja odpowiedz jest powtórzeniem treści zadania, a to co
napisałem nie miało być niemiłe, jeżeli Cie uraziłem, przepraszam
15 wrz 22:46
pigor: ..., wyszło mi o
64,4%, czy mam ...

napisać rozwiązanie
15 wrz 22:53
ytyrku: byłbym wdzięczny
15 wrz 22:54
pigor: ..., a jaką masz (...

znasz) odpowiedź
15 wrz 23:04
ytyrku: w odpowiedziach jest p=18400/441
15 wrz 23:06
pigor: ... , czy to jest oryginalna odpowiedź

, przecież powinna być
w procentach

; kto taką odpowiedź podaje; 18400 : 441 ≈ 41,7
...
ukryty 
czy na pewno dobrze odczytałeś
i przepisałeś odpowiedź , bo wydajesz mi się zbyt ...

tajemniczy
i nie wiem czy mi się opłaca pisać rozwiązanie.
15 wrz 23:16
pigor: ... , w porządku zgadza się

ja u siebie zrobiłem błąd
w 14*14= 169

, a przecież jest to ...

= 196 i wychodzi mi
41,7% .
15 wrz 23:23
Eta:
| | 1 | |
0,6*0,6*1,4*1,4*c*p=c ⇒ 0,7056*p=1 ⇒p= |
| =1,41723= 1,417 |
| | 0,7056 | |
należy podnieść tę cenę o
41,7%
15 wrz 23:40
ytyrku: wielkie dzięki za pomoc
16 wrz 00:12
pigor: ..., no to jeszcze do mojej szuf. ...

tak :
c → 60%c → 60%*60%c= 6*6%c=
36%c →
→ 140%*140%*36%c= 14*14%*36%c= 1,96*36%c=
70,56%c
więc
(100+p)%*70,56%c= c ⇒ (100+p)%*0,7056= 1 ⇒
⇒ (100+p)%=1,4172 ⇒ 100+p=141,7 ⇒ p=41,7 ⇔
p%=41,7%.
16 wrz 00:16
Eta:
16 wrz 00:17
pigor: ...

...
16 wrz 00:22