rozwiąż
oki: rozwiąż.
c) 3x4 − 28x2 + 9 = 0
zamieniłam sobie x4 = t2 i t=x2
obliczyłam deltę która wyniosła 676, wyprowadziłam pierwiastek i wyszło 26.
następnie obliczyłam miejsca zerowe, x1 = 13 a x2=9
odpowiedź do tego zaadania to x= −3, x = √33, x=3, x= − √33
wytłumaczy mi ktoś co robię źle albo czego mi brakuje?
15 wrz 22:18
ICSP: nie x
1 i x
2 tylko t
1 i t
2
t = x
2
15 wrz 22:19
oki: czyli muszę wyliczyć √9 i √13 ?
15 wrz 22:22
ICSP: nie do końca.
Musisz rozwiązać dwa powyższe równania.
15 wrz 22:23
pumba: Obliczenia sa dobre ale jak robisz podstawienie to musisz zrobic zalozenie ze t2≥0 bo to
jest rownanie dwukwadratowe
15 wrz 22:24
oki: x
2 = 9
x =
√9
x = 3 ?
jeśli tak to ma być to nie wiem jak mam postąpić z
√13
15 wrz 22:25
ICSP: x2 = 9
x2 − 32 = 0
(x−3)(x+3) = 0
x = 3 v x = −3
15 wrz 22:26
oki: jak to będzie wyglądało z 13 ?
15 wrz 22:28
ICSP: identycznie
| | 1 | | 1 | |
(x − |
| )(x + |
| ) = 0 |
| | √3 | | √3 | |
15 wrz 22:30
oki: czyli te wszystkie działania, które robiłam do tej pory były dobre tak? tylko brakowało mi tych
równań?
15 wrz 22:33
ICSP:
15 wrz 22:33
oki: dziękuję bardzo za rozjaśnienie

!
15 wrz 22:33