Zbadaj ciągłość funkcji
Medzel: Zbadaj ciągłość funkcji
( 1+x dla x<1
−(−x2 +4x−2 dla 1≤x<3
( 4−x dla x≥3
Te nawiasy to taki jeden duży nawias (przed nawiasem jest minus) tylko nie wiedziałem jak go
napisac. Bardzo prosze o rozwiązanie z dość przejrzystym wytłumaczeniem gdyż orłem z
matematyki nie jestem.
15 wrz 21:50
PW: Coś z tym "minusem przed nawiasem" mylisz. Czy ma być tak:
| | ⎧ | 1+x dla x∊(−∞,1) | |
| fr(x) = | ⎨ | −x2+4x−2 da x∊[1,3) |
|
| | ⎩ | 4−x dla x∊[3,∞) | |
15 wrz 21:55
PW: poprawka: f(x), a nie fr)x) − dwa sąsiednie klawisze się wcisnęły.
15 wrz 21:56
Medzel: Tak. Hmn, możliwe ze to była poprostu pauza bo to z kartki przepisuje.
15 wrz 22:01
PW: Na przedziałach otwartych (−∞, 1), (1, 3) oraz (3,+∞) funkcja jest ciągła, gdyż na każdym z
tych przedziałów jest zdefiniowana jako wielomian (funkcja ciągła). Jedynymi punktami, w
których ciągłość należy zbadać, są 1 oraz 3.
Odpowiedz sobie na pytanie:
− Jakie są wartości funkcji w tych punktach?
f(1) = ..., f(3) = ....
15 wrz 22:28
Medzel: −x2+4x−2=1 z koleji 1+x=2 w takim razie. Tzn ze ta funkcja w pkt 1 nie jest ciągła?
f(3)= 4−3=1
15 wrz 22:35
Medzel: i x2+4x−2= −9 +12 −2=1 wiec takie samo jak 4−x.
15 wrz 22:36
PW: f(1) = 1+1 = 2, tu można podstawić, bo wartość istnieje i jest określona "górnym" wzorem. Do
"środkowego" wzoru podstawić nie wolno liczby 1, bo ten wzór nie działa dla x=1. Trzeba liczyć
granicę
lim (−x2+4x−2)
x→1−
To jest ten niuans teoretyczny.
15 wrz 22:40
Medzel: Wyszło mi że nie limf(x) ≠ limf(x) = funkcja nie jest ciągła w tym punkcie. Chyba dobrze.
x→1− x→1+
Co w takim razie z pkt 3?
15 wrz 22:52
PW: Liczymy granicę "środkowego przepisu" przy x→3− (z prawej nie trzeba, tam jest granica równa
wartości). Tym razem granica równa wartości, funkcja jest ciągła dla x=3.
Uwaga. Wiadomo, że granice jednostronne też sobie w myśli liczymy podstawiając x = 1 lub x=3.
Należy jednak pisać te granice z uwagi na formalną definicję ciągłości.
15 wrz 23:32
Medzel: Ok już rozumiem xD wychodzi mi ze funkcja ta jest nieciągła dla x=1 oraz ciągła dla x=3.
Wielkie dzięki
16 wrz 00:51