zad
agg: | | 1 | |
Wykaż, że jeśli liczby a i b są dodatnie i a + b = 3, to ab ≤ 2 |
| |
| | 4 | |
15 wrz 21:22
ICSP: Najprościej korzystając z nierówności między średnią arytmetyczną oraz geometryczną.
15 wrz 21:27
15 wrz 21:35
ICSP: pumba weź dowolne dwie liczby dodatnie a,b, które spełniają a+b = 3 i sprawdź wartość ich
iloczynu.
15 wrz 21:36
PW: Wersja druga:
b =3 − a
Szukamy największej wartości funkcji
f(a) = a(3−a).
15 wrz 21:37
pumba: Racja ze tak . jak rozwiazywalem pomylilem sobie zwroty nierownosci
15 wrz 21:44
Eta:
(
√a−
√b)
2≥0 ⇒ a+b≥2
√ab ⇒ 3≥2
√ab /
2
c.n.u
15 wrz 21:44
PW: agg: warto napisać co aktualnie "przerabiacie" na lekcjach (w której jesteś klasie), wtedy
trafimy w oczekiwania nauczyciela i Twój zakres wiedzy.
15 wrz 21:49