matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad na dowodzenie
agg:
2a + b
5
Wykaż, że jeśli a, b ∊ R − {0} i a≠−2b i 6ab − 3a
2
= 2b
2
− ab, to
=
a + 2b
4
2a + b
5
lub
=
a + 2b
7
15 wrz 21:14
razor:
6ab−3a
2
−2b
2
+ab = 0 3a(2b−a)−b(2b−a) = 0 (3a−b)(2b−a) = 0 dalej ty
15 wrz 21:17