proszę o rozwiązanie zadań:
1. Uzasadnij równość
log2 50 − log2 5/log2 45 − log2 9=1/log 5
2. Uzasadnij równość jeżeli p = log16 9
log3 12 = p+1/p
3. Oblicz loga b jeżeli
logab a2b3=4
Dziękuję za pomoc
| 1 | ||
b = | . | |
| a2 |
| 1 | ||
logab = loga | = ... | |
| a2 |
| 1 | 1 | ||
=2 ⇒ | =2 1=2+2logba logba= logab= | ||
| logbab | 1+logba |
| log2 50 − log2 5 | log2(50:5) | |||
1) | = | = | ||
| log2 45 − log2 9 | log2(45: 9) |
| log2 10 | log2 ( 2*5) | log2 2 + log2 5 | ||||
= | = | = | = | |||
| log2 5 | log2 5 | log2 5 |
| 1 + log2 5 | 1 | |||
= | = | + 1 = log5 2 + log5 5 = log5 10 = | ||
| log2 5 | log2 5 |
| 1 | 1 | |||
= | = | |||
| log10 5 | log 5 |
| 1 | ||
log3 4 = | ||
| p |
| 1 | p + 1 | |||
log3 12 = log3 ( 3*4) = log3 3 + log3 4 = 1 + | = | |||
| p | p |