Wyznacz wartości parametru m dla których dziedziną funkcji jest
ago: Cześć może mi ktoś pomóc z zadaniem?
Wyznacz wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji:
a) f(x)=√−x+m jest przedział (−∞,2)
b) f(x)=√2x−3m jest przedział <6, +∞)
c) f(x)=√2−m−x jest przedział <1, +∞)
Z góry dziękuję
15 wrz 20:18
Metis: Nie masz błędu w przedziale w a) ?
a) −x+m ≥ 0
−x ≥ −m /*(−1)
x ≤ m
x∊(−∞,m >
Według mnie przedział to (−∞,2> ...
17 wrz 15:41
Janek191:
b) f(x) = √ 2 x − 3 m < 6 ; + ∞ )
2 x − 3 m ≥ 0
2 x ≥ 3 m / : 2
x ≥ 1 ,5 m
więc m = 4
==========
17 wrz 16:08