prawdopodobieństwo
wiktoria: rzucamy sześcienną kostką do gry a następnie symetryczną monetą tyle razy ile wypadło oczek na
kostce. Opisz przestrzeń zdarzeń elementarnych. oblicz p−stwo wyrzucenia
a) dokładnie 5 orłów
b)przynajmniej jednej reszki
w jaki sposób mogę to wyliczyć bo jedyne co mi przychodzi do głowy to wypisywanie po kolei
omegi w któej na pewno gdzies się pomyle, a innego sposobu nie widze
15 wrz 20:08
wiktoria: zaczełąm rozwiązywac to tak,tylko z B mam problem
A−zdarzenie polgające na wyrzuceniu 5 orłów
A={5ooooo, 6ooooor. 6ooooro, 6oooroo, 6oorooo, 6oroooo, 6roooo}
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| * |
| 5+ 6* |
| * |
| 6 |
| | 6 | | 2 | | 6 | | 2 | |
B−zdarzenie polegajace na wyrzuceniu przynajmniej jednej reszki
w jaki spoosb mozna to obliczyc?
15 wrz 21:10
Mila:
Przestrzeń zdarzeń elementarnych możesz tak:
Ω={(1,O),(1,R), (2,O,O),(2,O,R),(2,R,O),(2,R,R)................,(6,R,R,R,R,R,r)}
Wiadomo,że rozumiesz jak wygladają wyniki.
a) dobrze.
b) oblicz prawd. zdarzenia B'− wypadną same orły
Napisz wynik, albo działanie.
15 wrz 21:28
wiktoria: B−zdarzenie wylosowania przynajmniej jednej reszki, czyli 1,2,3,4,5,albo 6
B={1o,2oo, 3ooo, 4oooo, 5ooooo, 6oooooo}
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(B)= |
| * |
| + |
| * |
| 2+ |
| * |
| 3+ |
| * |
| |
| | 6 | | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | | 2 | |
P(B')=1−P(B)
P(B)=1−P(B')
tak to powinno byc?
15 wrz 22:11
Mila:
Masz źle oznaczone, ma byc P(B').
Mozesz zapisać tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(B')= |
| *( |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| )= |
| | 6 | | 2 | | 22 | | 23 | | 24 | | 25 | | 26 | |
Sprawdź rachunki.
15 wrz 22:19
wiktoria: tak tak masz racje, dziękuję bardzo już rozumiem to zadanie i pewnie nie wpadłabym zeby wziac
tu zdarzenie przeciwne

albo jakbym wpadła to zajełoby mi to bardzo duzo czasu

jeszcze mam jedno zadanie zaraz je napisze czy mozesz mi je sprawdzic tzn tez mam problem z nim
15 wrz 22:23
wiktoria: rzucam 5 razy monetą. Zmienna X to ilość orłów. Znajdz rozkład zmiennej X
Ω={OOOOO, ROOOO, RROOO, RRROO, RRRRO, OROOO, OOROO, OOORO, OOOOR, ORROO, OORRO, OOORR, ROROO,
ROORO, ROOOR, ORRRRO, OORRR, RORRO, ROORR, RRORO, RROOR, ORORO, OOROR}
da się jakoś tak sprytnie i łatwiej obliczyc tą omege zeby nie wyspisywac tego wszytskiego bo
mozna sie pomylicA?
X− ilosć wyrzuconyc orłów
pi− pstwo wyrzucenia tyc orłów
mogę wyrzucic : 5,4,3,2,1,0 orłów
rozkład zmiennej losowej X to ∑X
i*p
i
15 wrz 22:55
Mila:
Rzucamy 5 razy monetą symetryczną
|Ω|=2
5=32
Nie trzeba wypisywać. Zaraz pokażę.
====================================
x
i 0 1 2 3 4 5
| | 1 | | 5 | | 10 | | 10 | | 5 | | 1 | |
pi |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| | 32 | | 32 | | 32 | | 32 | | 32 | | 32 | |
====================================
Liczymy zdarzenia tak:
Zero Orłów − (RRRRR) − jedno zdarzenie
| | 5! | |
Jeden orzeł − (ORRRR) − liczba zdarzeń |
| =5 |
| | 4! | |
| | 5! | |
Dwa orły (OORRR)− liczba zdarzeń |
| =10 |
| | 2!*3! | |
| | 5! | |
trzy orły (OOORR) −liczba zdarzeń |
| =10 |
| | 2!*3! | |
| | 5! | |
4 orły (OOOOR)−liczba zdarzeń |
| =5 |
| | 4! | |
5 orłów (OOOOO) − liczba zdarzeń =1
W tej tabelce masz rozkład zmiennej losowej, suma którą napisałaś to wartość oczekiwana.
∑pi=1
∑xi*pi− wartość oczekiwana.
15 wrz 23:30
wiktoria: z tą wartością oczekiwaną pocisnęłam

za dużo p−stwa na dziś

dziękuję za super
wyjaśnienie

mam nadzieję, że jutro Cię tu spotkam bo pewnie jeszcze będę mieć jakieś pytania
15 wrz 23:50
Mila:
16 wrz 00:04