trygonometria
mika: Udowodnij, że prawa strona=lewa strona .
prosze tylko o podpowiedz co podstawic pod funkcje trygonometryczne
1+ 1tgα = sinα+cosαsinα
15 wrz 20:07
Mila:
sinα≠0 i cosα≠0
| | cosα | | sinα+cosα | |
L=1+ctgα=1+ |
| = |
| =P |
| | sinα | | sinα | |
15 wrz 20:11
mika: możesz mi wytłumaczyć skąd ctgα?
15 wrz 20:13
Ajtek:
Witaj
Mila
15 wrz 20:17
mika: czyli tgα=sinαcosα a ctgα=cosαsinα ?
15 wrz 20:21
Ajtek:
Tak.
15 wrz 20:24
Mila:
Tak, to przeciez miałaś na pierwszej lekcji z trygonometrii.
Cześć Ajtek.
15 wrz 20:25
mika: wlasnie problem w tym ze ctgα nie miałam , tej zaleznosci −.−
15 wrz 20:31