rownanie
MaZHK: | | 1 | |
JAk to rozwiązać? |
| + 21−x =1 |
| | 2x−2 | |
15 wrz 19:41
Kinia:
(2
x−2)
−1+2
1−x=2
0
A potem to zwykła równość tylko z potęgami(bo podstawy te same).
Tak mi się wydaje
15 wrz 19:46
15 wrz 19:48
Kinia: Tak czy siak prawie tak samo, gdy zrobisz doł do minus 1(potęgi) to będziesz mieć wszędzie te
same podstawy, więc pozostaje przyrównać same potęgi i obliczyć
15 wrz 19:49
MaZHK: ale mi nie wychodzi wynik :<
wychodzi mi,ze x=0 a powinien rownać się jeszcze 2
15 wrz 19:53
MaZHK: D=R\{1}
co dalej?
15 wrz 19:59
Tadeusz:
to podstaw 2
x=t gdzie t>0
t+2t−4=t
2−2t ⇒ t
2−4t+4=0 itd
15 wrz 20:05
Tadeusz:
a skąd Ci wskakuje to ZERO

?
15 wrz 20:05