Uzasadnij
yrrah: Dane są liczby a=√310+1 + √310−1 oraz b=2*35. Uzasadnij, że spełniony jest warunek
a<b
15 wrz 19:24
yrrah: i?
15 wrz 19:54
Kacper: podnieś obie strony do kwadratu
15 wrz 19:59
pumba: Nie wiem czy to dobra propozycja ale moze podniesc obie liczby do kwadratu
15 wrz 20:00
ICSP: Skorzystaj z nierówności między średnia kwadratową i arytmetyczną.
15 wrz 20:13
yrrah: kwadrat nic nie daje, z kolei o geometrycznej myslałem, jednak nie wiedziałem co i jak
15 wrz 20:30
ICSP: Przyjmij a1 = √310 + 1 oraz a2 = √310 − 1
ponieważ a1 ≠ a2 nierówność będzie ostra.
15 wrz 20:34
Mila:
a>0 i b>0 to możemy porównać kwadraty liczb.
a2−b2=
=310+1+2√320−1+310−1−4*310=
=2√320−1−2*310<0
15 wrz 21:48