-zad-
Wiolka: Pole rombu, w którym jedna z przekątnych jest o 2 cm dłuższa od drugiej, jest równe 24 cm² .
Oblicz tangens kąta ostrego tego rombu
10 lis 22:01
Nikka:

P = 24 cm
2
y =x + 2 cm
x,y − przekątne rombu, dzielą się na połowy i przecinają pod kątem prostym;
Wzór na pole rombu z wykorzystaniem przekątnych to:
x
2 + x −24 =0
Δ= 25
x= −3 lub x=2
x=−3 odrzucamy
czyli x=2 cm, y=4 cm
i teraz pozostaje znaleźć α
10 lis 22:39
Nikka:
Aza czy możesz spr. czy jest to dobrze rozwiązane?
10 lis 22:44
10 lis 22:45
Nikka: a jak obliczyć tg α?
10 lis 22:46
KKKkkoobvbgf: mie iwem
19 kwi 17:47