Rozwiąż równanie
karciaa: (23)3x−1=1
15 wrz 19:12
15 wrz 19:13
karciaa: jak ?
15 wrz 19:14
15 wrz 19:16
karciaa: jak do tego doszło ?
15 wrz 19:18
daras: bez mojej wiedzy
15 wrz 19:20
ProbleMatematyk: po prostu. każda liczba do potęgi zerowej daje 1 stąd szukasz czym może być 3x by 3x − 1 dało 0
15 wrz 19:21
karciaa: kompletnie nie rozumiem
15 wrz 19:23
Kinia: Aby odnaleźć x musisz porównać potęgi, a aby to zrobić musisz mieć te same podstawy, wiec z 1
robisz ułamek który masz po lewej a potem porównujesz tylko potęgi i rozwiązujesz zwykłą
równość.
15 wrz 19:25
Kinia: (23)3x−1=1
(23)3x−1=230
3x−1=0
3x=1
x=13
15 wrz 19:26
karciaa: Dzięki Kinia
15 wrz 19:33
kinia: 2 1/2 x 1 1/5 x 4/7
15 wrz 19:56