...
Hondziarz: Oblicz granicę: (x→3)
Jak to uprościć, żeby zera nie było w mianowniku?
15 wrz 19:03
Hondziarz: Jeszcze jedno:
15 wrz 19:18
Hondziarz: Proszę o pomoc
15 wrz 19:18
john2: Zacznij od sprowadzenia licznika do wspólnego mianownika
15 wrz 19:24
Radek:
john2 Ty studiujesz ?
15 wrz 19:26
Hondziarz: Drugi zrobiłem

To jeszcze ten pierwszy
15 wrz 19:28
john2: drugie:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = − |
| = − |
| = dalej wiesz? |
| 1−x | | −(−1+x) | | (−1+x) | | x −1 | |
15 wrz 19:28
john2: Radek nie. Tylko interesuję się matematyką. Kiedyś może pójdę na studia, jak będę stary.
15 wrz 19:29
Hondziarz: Tak. Wcześniej też sprowadzałem do wspólnego i nie wychodziło nie wiem jakim cudem, ale
najważniejsze, że drugie zrobione.
15 wrz 19:30
Hondziarz: Jak ktoś ogarnia pierwszy to zapraszam
15 wrz 19:31
john2: | | | | | |
Będziesz mieć |
| = − |
| =... |
| | 3 − x | | x − 3 | |
15 wrz 19:32
Radek: john a można wiedzieć ? Czy Ty już jesteś absolwentem szkoły średniej ?
15 wrz 19:49
john2: Tak. Maturę zdawałem 10 lat temu (nie z matematyki, bo, co ciekawe, jej nie znosiłem).
15 wrz 19:52
Hondziarz: Dzięki
15 wrz 20:01