Wariacje z powtórzeniami
Serum: Rzucamy czterokrotnie sześcienną kostką. Wyrzucone liczby oczek są kolejnymi cyframi liczby
czterocyfrowej. Podaj, ile spośród otrzymanych w ten sposób liczb jest większych od 3500. (
wynik: 720 )
No i Tutaj mam problem :
Skoro ma być większa od 3500 to x = 4 v 3 , tylko że gdy x = 4 , to y może się równać 1 ,
ponieważ tylko liczbę 6 można tam wsadzić żeby zachodziła nierówność czyli :
¬ ¬ ¬ ¬ = 720? ⇒ 4*1*6*6 = 144 − źle
x*y * 6*6
Drugi przypadek : x = 3 to y = 6 czyli : 3*6*6*6 = 648 − źle close enough...
Jakaś pomoc ?
15 wrz 18:21
Serum: dobra już wiem
I zbiór : 1*1*6*6 = 36
II zbiór 3*6*6*6 =.............. I + II = 720.
15 wrz 18:32
Serum: Poprawka : 1*2*6*6
15 wrz 18:51