Dla jakich wartości parametru k rozwiązaniem układu równań
iwa: Dla jakich wartości parametru k rozwiązaniem układu równań
{3x−4y=k
{5x−6y=k−1 jest para liczb o jednakowych znakach
doszłem do momentu x = −k−2 y= −k − 1,5 choc pewnie to jest źle .
10 lis 21:32
Aza:
rozwiązanie układu poprawne

teraz warunek zadania :
x*y >0 −−− bo iloczyn dwu liczb o jednakowych znakach jest dodatni
więc: rozwiązując nierówność:
(−k−2)( −k−1,5)>0 => − ( k+2) *(−1)( k+1,5)>0
to ( k+2)(k+1,5) >0
k€( −∞, −2 ) U ( −1,5 ; ∞)
10 lis 21:44
iwa: a nie k€( −∞, −2 ) U ( −1,5 ; − ∞)
bo własnie tak mi wyszło nie wiem jakim cudem
10 lis 21:51
iwa: moj bład dobrze jest
10 lis 21:52
iwa: dziekuje za pomoc
10 lis 21:53
sarka : hejka pilnie potrzebuje strony z której jest to zadanie

!
13 mar 18:45
13 mar 18:48