Rozłóż wielomian na czynniki.
155178: a) w(x) = −12x5 + 12x3 − 3x
b) w(x) = x6 − 18x4 + 81x2
c)w(x)= −x4 − 64x
d) w(x) =125x8 − x5
Proszę o szybką pomoc.
15 wrz 17:37
Radek:
a) −3x(2x2−1)2
b) x2(x−3)2(x+3)2
c) −x(x+4)(x2−4x+16)
d) x5(5x−1)(25x2+5x+1)
15 wrz 17:41
155178: A teraz mam trudniejsze troszkę : w(x) (20x&3 − 28x2 + 8x)(x4 + 6x3 + 2x2 + 12x) i probóję
to rozwiązać, ale wychodzi mi inny wynik niż powininien, powie mi ktoś gdzie robię błąd ?
w(x) = (20x&3 − 28x2 + 8x)(x4 + 6x3 + 2x2 + 12x) = [4x(5x2 −7x +2)x3(x+6)2x(x+6)] =
4x(x−25)(x−1)(x3 + 2x)(x + 6)
15 wrz 17:46
155178: w(x) = (20x3− 28x2 + 8x)(x4 + 6x3 + 2x2 + 12x) = [4x(5x2 −7x +2)x3(x+6)2x(x+6)] =
4x(x−25)(x−1)(x3 + 2x)(x + 6)
15 wrz 17:46
155178: w(x) = (20x3− 28x2 + 8x)(x4 + 6x3 + 2x2 + 12x) = [4x(5x2 −7x +2)x3(x+6)2x(x+6)] =
4x(x−25)(x−1)(x3 + 2x)(x + 6)
15 wrz 17:47
Ola: rozłóż wielomian w na czynniki w(x)=x4−3/2−x2
20 lis 21:49
20 lis 21:56