Ciągi - suma ciągu.
Mikołaj.: Dla pewnego ciągu arytmetycznego S10= −37,5 a S20= 25 oblicz S30. Wzory wszystkie znam
lecz nie potrafię ich wykorzystać. Liczyłem i liczyłem ale nie udało mi się w żaden sposób
wyprowadzić a1 czy r.
Proszę o pomoc i szybką odpowiedź.
10 lis 21:12
....: a1+19r−a1−9r=62,5
10r=62,5
r=6,25
s30=25+62,5=87,5
a1=25−19r
10 lis 21:28
Aza:
Poprzednik coś "namotał"

poprawiam:
| | a1+a10 | |
S10 = |
| *10 => S10= ( a1+a1+9r)*5
|
| | 2 | |
| | a1+a20 | |
S20= |
| *20 => S20= (a1+a1+19r)*10
|
| | 2 | |
zatem:
| | −37,5 | |
2a1+9r = |
| = −7,5 /*(−1)
|
| | 5 | |
−2a
1 − 9r=7,5
2a
1+19r= 2,5
−−−−−−−−−−−−−
= 10r = 10 =>
r= 1 to 2a
1 = 2,5 −19 =>
a1 = −8,25
| | a1+a30 | |
więc ; S30= |
| *30= (2a1+29r)*15 =..... dokończ |
| | 2 | |
10 lis 22:08
Nikka: jak się robi takie ładne ułamki ?
10 lis 22:11
Aza:
stosujesz duże U { 4} {7+x } ...... nawiasy bez spacji
10 lis 22:18
Nikka: dziękuję
10 lis 22:19
Aza:
O.o..... nie wiem czemu ?.....rozsypał się układ równań

poprawię:
−2a
1 −9r= 7,5
2a
1 +19r=2,5
−−−−−−−−−−
= 10r = 10 =>
r= 1
10 lis 22:21
Aza:
Nikka
dawaj tu jakiś ułamek

........ tak na próbę
10 lis 22:23
Pep: zle macie dziewczeta

a1 = 8.25 (na plusie) zle przenioslas

pzdr
17 lut 18:23
5-latek: Popelniasz duzy blad kolego .
Eta zazwyczaj sie nie myli
17 lut 18:42