log
R21: rozwiąż układ równań . proszę o pomoc w tym zadaniu
2logx2+3logy2=0
x2−4y2=0
15 wrz 16:35
R21: pomoże ktoś bardzo byłbym wdzięczny
15 wrz 16:54
Ajtek:
Jakiś wkład własny?
15 wrz 16:58
R21: x
2−4y
2=0
log
2{y
2}+log
2{x
3}=0 , log
2{y
2*x
3}=0
x
2−4y
2=0 i w tym momencie nie wiem co dalej
15 wrz 17:03
J:
...... założenia...
| | logy2 | |
x = 2y ... 2log2y2 + 3logy = 0 ⇔ 2 |
| + 3logy2 = 0 .....
|
| | logy2y | |
i dodatkowo log
y2y = log
22 + log
2y .... i podstawienie: log
y2 = t
15 wrz 17:07
J:
..... ostatnia linijka miało być: logy2y = logy2 + logyy .... i podstawienie: logy2 = t
15 wrz 17:15