Proszę o rozwiazanie
Martyna 0: Nierówności wielomianowe.
Rozwiąż nierówność, korzystając z siatki znaków.
a) x(2x+1)(x+6)<0
b)(2−3x)(x−2)≥0
c)(x−4)(x−3)>0
d) x4−5x3+4x≤0
e) x3+3x−4>0
f) x3+3x−9x−27 ≤ 0
g) x3−7x−6<0
15 wrz 16:21
Kejt: Rozwiążę Ci jedno, dla przykładu.
15 wrz 16:42
Kejt:

miejsca zerowe:
| | 1 | |
x = 0 ∧ x = − |
| ∧ x = −6 |
| | 2 | |
mam cztery przedziały:
| | 1 | | 1 | |
(−∞ ; −6) (−6 ; − |
| ) (− |
| ; 0) (0 ; +∞) |
| | 2 | | 2 | |
badam znak dla (−
∞ ; −6), czyli np. dla −7:
− * − * − = −
wszystkie pierwiastki są jednokrotne, zatem wykres idzie "na zmianę" minus, plus, minus, plus.
pozostaje odczytanie, kiedy wykres jest pod osią x:
| | 1 | |
x∊(−∞ ; −6) u (− |
| ; 0) |
| | 2 | |
w razie czego pytaj.
15 wrz 16:52