Wykaż, że w ten trapez można wpisać okrąg.
Lila: W trapezie równoramiennym jedna podstawa jest trzy razy dłuższa od drugiej, a długość drugiej
podstawy jest połową długości ramienia. Wykaż, że w ten trapez można wpisać okrąg.
15 wrz 16:21
J:
| | 1 | |
Podstawy: a oraz 3a , ramię : r i a = |
| r
|
| | 2 | |
| | 1 | |
warunek: 3a + a = 2r ⇔ 4a = 2r , czyli: 4* |
| r = 2r |
| | 2 | |
15 wrz 16:30
Eta:

Z warunku wpisania okręgu w trapez:
3a+a= 2a+2a
4a =4a
zatem.......... w taki trapez da się wpisać okrąg
16 wrz 01:06