minus przy x
niesia: Co się dzieje gdy przy x stoi minus ?
treść zadania: wyznacz wartości parametru m dla których zbiorem wartości funkcji jest przedział
(−∞;1>
a) f(x)= −x2−2mx+m−1
15 wrz 15:48
J:
Gałęzie paraboli skierowane są w dół...
15 wrz 15:50
J:
Musisz tak dobrać parametr m , aby yw = 1 ( maksymalna wartość funkcji fmax = 1)
15 wrz 15:54
pumba: wiec xw=1
15 wrz 15:54
pumba: Przepraszam oczywiscie yw jak kolega wyzej napisal
15 wrz 15:55
niesia: to akurat wiem tylko chodzi o to że w założeniach do zadania mam że a<o więc co zrobić z −1<0
Nie bardzo wiem jak zabrać się za przykład bo we współczynniku a nie ma parametru m i nie wiem
co z tym zrobić
15 wrz 15:55
J: wapółczynni k a jest ustalony ( nie zależy od m): a = −1 ( funkcja osiągnie maksimum = 1, w
zależności od parametru m)
15 wrz 15:58
J:
| | Δ | |
yw = − |
| .... i jest zależny od m |
| | 4a | |
15 wrz 16:00
niesia: dziękuję
15 wrz 16:04