Planimetria - trapez
Jacek: Oblicz długość odcinka (równoległego do podstawy) dzielącego trapez o podstawach 8 i 4, na dwa
trapezy o jednakowych polach.
15 wrz 15:44
pigor: ..., niech
x= ? − szukana długość odcinka, to
z podobieństwa trapezu górnego do całego w skali
k= x8
i równości pól podziału tym odcinkiem danego trapezu
mamy równanie:
12=k2 ⇔
12=(
x8)
2 ⇔ x
2=32 ⇒
x=4√2 ≈ 5.66 . ...
15 wrz 16:14
Mila:
pigor, trapezy nie są podobne. Popraw.
x=2√10
15 wrz 17:59
Jacek: jak to obliczyłeś/aś?
15 wrz 22:47
pigor: ... , dzięki
Mila przepraszam, za moją ...

niemoc umysłową; to może tak :
(x−44)2= 12 i x>4 ⇒ (x−4)
2= 8 ⇒ |x−4|= 2
√2 ⇒
⇒ x−4= 2
√2 ⇒
x=4+2√2 ⇔
x=2(2+√2) ≈ 6,82. ...
15 wrz 23:02
Mila:
| | √a2+b2 | |
Można skorzystać z gotowego wzoru: e= |
| srednia kwadratowa. |
| | √2 | |
Wyprowadzamy tak:
Oznaczenie :
|EF|=e, CG||AD, EM||AD
| 1 | | 1 | |
| (a+e)*h= |
| *(e+b)*H z treści zadania ⇔ |
| 2 | | 2 | |
(a+e)*h=(e+b)*H ⇔
| | H | | NE | | e−b | |
ΔNEC∼ΔMBE⇔ |
| = |
| = |
| ⇔ |
| | h | | MB | | a−e | |
a
2−e
2=e
2−b
2
a
2+b
2=2e
2
| | √a2+b2 | |
e= |
| srednia kwadratowa. |
| | √2 | |
e=
√(82+42)/2=
√(64+16):2=
√40
e=2
√10
==========
15 wrz 23:10