:(: stosunek długosci ramion trapezu opisanego na okregu o promieniu 6 wynosci 3:4. obwod
trapezu jest rowny 70. oblicz dlugosci podstaw tego trapezu
15 paź 20:29
Marcin: sumy przeciwległych boków czworokąta opisanego na okręgu muszą być równe
a + b =c+d a,b -podstawy c,d - ramiona
a+b = 35
i
c+d = 35 c : d = 3:4
stąd
c=15 d=20
wysokość trapezu równa się 2r czyli 12
Z Pitagorasa wyliczamy dolne "kawałki" podstawy
152 - 122 = x2 202-122 = y2
x=9 y=16
a+b = 35
35 - 9 -16 = 20
czyli na resztę dolnej podstawy i górną podstawę (są równe) zostało 20
stąd
a= 10+9+16=35 b=10
15 paź 20:38
justyna: a w odp jest 5 i 30 wiec cos tu chyba nie tak

//
15 paź 23:54
Marcin: bo nie umiem odejmować
15 paź 23:59
Marcin: 4 linijka od końca
35-9-16 = 10
czyli na resztę dolnej podstawy i górną podstawę (są równe) zostało 10
stąd
a= 5+9+16=30 b=5
16 paź 00:00
mm4: jest błąd: pozwole sobie skopiować::
sumy przeciwległych boków czworokąta opisanego na okręgu muszą być równe
a + b =c+d a,b -podstawy c,d - ramiona
a+b = 35
i
c+d = 35 c : d = 3:4
stąd
c=15 d=20
wysokość trapezu równa się 2r czyli 12
Z Pitagorasa wyliczamy dolne "kawałki" podstawy
152 - 122 = x2 202-122 = y2
x=9 y=16
a+b=35
a-25=b
po wyliczeniu:
a=30 b=5
16 paź 10:31
mm4: przepraszam, nie odświeżyłem strony
16 paź 10:32
:(:: dziekuje
16 paź 11:36