wielomiany
Sanio: Mam takie zadanie i nie wiem czy dobrze zorobiłem
Rozłóż na czynniki wielomian
W(x) = x6−64x4
Zrobiłem to tak
x6−64x4
x4(x2−64)
x4(x−8)(x+8)
15 wrz 15:05
Kejt:
15 wrz 15:16
...:
−
15 wrz 15:16
Sanio: mam jeszcze pare wiec jak moglibyscie mi to napisać a ja sprawdze sb ze swoimi wynikami

z
góry dzieki
1)x
2+x−6
2)x
2−7x+10
3)2x
2+5x−3
4)−3x
2+5x+2
5)x
2−6x−7
15 wrz 15:32
pumba: Pokaz swoje wyniki np do a)
15 wrz 15:36
Sanio: x1=−3
x2=2
15 wrz 15:38
pumba: Dobrze
Przeciez to sa zwykle rownania kwadratowe a te umiesz rozwiazac
15 wrz 15:40
Kejt:
1) (x − 2) (x + 3)
2) (x − 5) (x − 2)
5) (x − 7) (x + 1)
15 wrz 15:41
Sanio: ok zgadza sie

dzieki wszystkim !
15 wrz 15:43
ICSP: 3 i 4 źle
15 wrz 15:44
Kejt: sam jesteś źle
15 wrz 15:45
pumba: w 3 brakuje 2 przed nawiasami a w 4 (−3)
15 wrz 15:48
Kejt: dobra, dobra..
15 wrz 15:49
daras: ICSP ma racje, diabeł tkwi w szczegółach
radzę zakupić dobry zbiór zadań z odpowiedziami z tyłu i sobie przerobić pomału a tu pytać jak
są trudnosci w ogóle z ruszeniem z miejsca
15 wrz 17:59