prawdopodobienstwo
zadanie: Oblicz prawdopodobienstwo wybrania przedmiotu I gatunku, jesli jest 5% brakow, a 20%
przedmiotow dobrych jest II gatunku.
Moge poprosic o pomoc?
Jak rozpoznac czy chodzi o prawdopodobienstwo warunkowe albo o niezaleznosc zdarzen?
15 wrz 13:11
zadanie: ?
15 wrz 15:31
pigor: hmm..., dla mnie p=75%=
0,75 to szukane prawdopodobieństwo
przy jednokrotnym losowaniu i przy tak sformułowanym zadaniu i nie potrzebna
tu wiedza o niczym więcej tylko definicja klasyczna prawdopodobieństwa i tyle ...
15 wrz 15:44
zadanie: odp. 0.76.
Jest to zadanie z dzialu prawdopodobienstwa calkowitego oraz wzor Bayesa.
15 wrz 18:10
PW: Przedmioty dobre stanowią 95% całości próby. W tych 95% jest 20% przedmiotów II gatunku, czyli
19% całości
(0,95·020 = 0,19).
Mamy więc:
5% braków, 19% przedmiotów II gatunku i 76% przedmiotów I gatunku.
Jeżeli koniecznie prawdopodobieństwo całkowite, to:
C − przedmioty dobre
B − braki
D − przedmioty II gatunku.
P(C) = P(B') = P(Ω)−P(B) = 1−0,05 = 0,95
P(D|C) = 0,20
Zgodnie z definicją
a ponieważ D∩C = D
P(D) = P(D|C)·P(C)
P(D) = 0,20·0,95 = 0,19
D⊂C, zatem
P(C\D) = P(C) − P(D) = 0,95 − 0,19 = 0,76 − to jest odpowiedź, gdyż przedmioty I gatunku to
właśnie C\D.
Tak jak pisał
pigor, stosowanie tutaj tej "teorii' jest zbędne. Pewnie mu się wcisnął
sąsiedni klawisz, dlatego ma 0,75
15 wrz 23:16
pigor: ..., przyznaję, że moje rozumowanie było jednak ...
złe; pozdrawiam
15 wrz 23:29
PW: Tego nie wiedzieliśmy, bo go nie przedstawiłeś
15 wrz 23:35
Mila:
0,8*0,95=0,76 liczyłam z drzewka.
15 wrz 23:43
zadanie: dziekuje
a jakby wygladalo drzewko do tego zadania?
15 wrz 23:55
Mila:
Jutro narysuję.
Dzisiaj. Dobranoc
16 wrz 00:07
Mila:

P(G
I)=0,95*0,8=0,76
16 wrz 14:55
zadanie: dziekuje
16 wrz 17:21
Mila:
Już po sesji?
16 wrz 17:24
zadanie: tak
16 wrz 18:37
Mila:
Gratulacje.

Teraz odpoczywaj.
16 wrz 22:38