geometria analityczna studia
xyz123:
Napisać równania prostej przechodzącej przez punkt P(−1,2,−2) równoległej do prostej L:
x − y = 2
y = 2z + 1
Rozumiem, że w zadaniu zasadnicza trudność to znalezienie wektora kierunkowego prostej L, który
będzie zarazem wektorem kierunkowym szukanej prostej, dalej to tylko do wzoru. Pierwszy raz
jednak spotykam się z takim typem równania parametrycznego prostej, gdzie zmienne są
pomieszane.
Uprzejmie proszę o pomoc.
15 wrz 11:42
Janek191:
Może tak :
x − y = 2
y = 2 z + 1
−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
x − 2 y = 2 − 2 z − 1
x − 2 y + 2 z − 1 = 0
−−−−−−−−−−−−−
Równanie prostej równoległej do danej :
x − 2 y + 2 z + D = 0
P = ( − 1, 2, − 2), więc
− 1 − 2*2 + 2*(−2) + D = 0
D = 9
Odp.
x − 2 y + 2 z + 9 = 0
================
15 wrz 12:10
Janek191:
Skopałem
15 wrz 12:23
xyz123: Tak mi się wydaje, bo to co podałeś to nie jest równanie prostej, a płaszczyzny.
15 wrz 12:35
Janek191:
x − y = 2 ⇒ y = x − 2
y = 2 z + 1 ⇒ 2 z = y − 1 ⇒ z = 0,5 y − 0,5
Niech
x = 0 + t
wtedy
y = − 2 + t
z = − 1,5 + 0,5 t
Opis parametryczny danej prostej :
x = 0 + t
y = − 2 + t
z = − 1,5 + 0,5 t
−−−−−−−−−−−−−
15 wrz 12:37
xyz123: Odp. do zadania : x + 1 / 2 = y − 2 / 2 = z + 2 / 1
15 wrz 12:42
Janek191:
| | t | | x + 1 | |
x = − 1 + t ⇒ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | t | | y − 2 | |
y = 2 + t ⇒ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | t | | z + 2 | |
z = − 2 + 0,5 t ⇒ |
| = |
| |
| | 2 | | 1 | |
więc
| x + 1 | | y − 2 | | z + 2 | |
| = |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 1 | |
15 wrz 12:54
Obywatel:
Mylisz się kitku(celowo rzecz jasna)Największą trudność sprawiają użytkownikom forum
niecywilizowane prostytuki z rtv−dygnitarze psychiatryczni,pojęcia większego o matematyce
nie mające,a technicznie uprzywilejowane usuwajace wpisy a pozostawiajace tylko swoje
inwektywy i blokujace konta wspomagane przez takich jak ty inwigilantów internetowych itp itd.
Jak to się ma do studiów?
A w kwestii merytorycznej.Bez znajomości wzorów!Na zdrowy rozum!Na prostej L
(to już sam sobie) poszukaj punktu A,który wraz z punktem P wyznacza odległość P od L,
a następnie prostą L przesuń o wektor PA
15 wrz 12:59
pigor: ..., Napisać równania prostej przechodzącej przez punkt P=(−1,2,−2)
równoległej do prostej L: x−y=2 i y=2z+1.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż : prosta L w postaci krawędziowej x−y=2 i y−2z=1 ma wektor kierunkowy :
u= [1,−1,0] x [0,1,−2] = ...= [2,2,1] , zatem
szukana prosta || do niej przez dany punkt P
ma postać:
12(x+1)= 12(y−2)= z+2 − kanoniczna (kierunkowa) , czyli
ta sama prosta
(x,y,z)= (−1+2t,2+2t,−2+t) − w postaci parametrycznej. ...
15 wrz 15:35
Mila:
No to student ma dwa sposoby.
15 wrz 15:52
xyz123: Dziękuję za pomoc.
17 wrz 15:34