matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozkład wielomianu
Kurylik:
x
3
−13x−12 ... proszę o rozwiązanie, z góry dziękuję.
15 wrz 11:32
razor:
x
3
−13x−12 = x
3
−x−12x−12 = x(x
2
−1)−12(x+1) = x(x−1)(x+1)−12(x+1) = (x+1)(x(x−1)−12) = (x+1)(x
2
−x−12) = (x+1)(x−4)(x+3)
15 wrz 11:40