matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkce pierwotne
Diego:
Dla funkcji f(x)=x*ln(x) podac rodzine funkcji pierwotnych (tzn. rozwiazanie calki: ∫x*lnx dx
15 wrz 10:22
J:
1
1
1
1
1
.... przez części: =
x
2
lnx − ∫
x
2
dx =
x
2
lnx −
∫xdx =
2
2
x
2
2
1
1
x
2
lnx −
x
2
+ C
2
4
15 wrz 10:27
Diego:
Dzięki
15 wrz 10:36