matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja wykładnicza
Eris:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu 3
1
x 3
2
x 3
3
x...x 3
x
=(
1
27
)
x−2
3
15 wrz 08:50
J:
−3(x−2)
⇔ 3
1+2+3+...x
= 3
.....
3
1+x
1+2+3+...x =
x ... i teraz porównaj wykładniki potęg ..
2
15 wrz 09:20
Tadeusz:
x>0 3
1+2+3+...+x
=3
2−x
1+x
1+2+3+...+x=
x
2
zatem:
1+x
2−x=
x ⇒ 4−2x=x
2
+x ⇒ x
2
+3x−4=0 i rozwiązuj pamiętając, że x>0
2
15 wrz 09:21