rozwiąż nierówność
emila: Rozwiąż nierówność
2x + 2x−1 + 2x−2 + ... ≤ 2 • √3•2x + 4
15 wrz 00:00
Eta:
Po lewej stronie suma ciągu geometrycznego zbieżnego
| | 1 | | a1 | |
bo a1= 2x , g= |
| ⇒ L= |
| = .... =2x+1 |
| | 2 | | 1−q | |
2
x+1≤2*
√3*2x+4 |
2 ( bo obydwie strony dodatnie
dokończ.................
15 wrz 00:11
Janek191:
cd.
2
x + 1 ≤ 2*
√ 3* 2x + 4 / : 2
2
x ≤
√3* 2x + 4 ; podnosimy obustronnie do kwadratu
(2
x)
2 ≤ 3*2
x + 4
(2
x)
2 − 3*2
x − 4 ≤ 0 ; 2
x > 0
Δ = 9 − 4*1*(−4) = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
| | 3 − 5 | | 3 + 5 | |
[ 2x = |
| = − 1 lub 2x = |
| = 4 ] i 2x > 0 |
| | 2 | | 2 | |
więc
2
x ∊ ( 0 ; 4 >
2
x > 0 i 2
x ≤ 4
x ∊ ℛ i x ≤ 2
Odp. x ∊ ( −
∞ ; 2 >
=================
15 wrz 07:30