kombinatoryka
zadanie: Niech f bedzie funkcja f: {1, 2, 3, 4}→{1, 2, 3, 4, 5}. Ile jest wszystkich roznych funkcji f
takich, ze:
a) f jest funkcja roznowartosciowa
b) f jest funkcja malejaca
c) f jest funkcja spelniajaca warunek: f(4)−f(2)=2
d) f jest funkcja spelniajaca warunek: f(4)>f(1) ?
Moge poprosic o pomoc?
14 wrz 23:51
PW: Z każdym wyborem 4 spośród 5 wartości funkcji związanych jest 4! permutacji, czyli funkcji
różnowartościowych.
14 wrz 23:57
PW: Wystarczy wybrać 4 wartości spośród 5, uporządkować je malejąco (czyli utworzyć funkcję
malejącą) można tylko na jeden sposób.
15 wrz 00:04
Mila:
a) 5*4*3*2
c) trzeba liczyc
f(4) =5 to f(2)=3
1 i 3 mozemy przyporzadkować wartości na 5
2 sposobów
f(4)=4 to f(2)=2 z 1 i 3) to samo jw.
f(4)=3 to f(2)=1
Czyli 3*5
2=75
d) tez trzeba liczyc
Zobaczymy co powie
PW
15 wrz 00:14
Mila:
JeSt
PW.
15 wrz 00:15
zadanie: dziekuje
15 wrz 12:27